Cassoulet

Cassoulet

Det här är en klassisk fransk gryta som finns i många varianter. Tre ingredienser är viktiga: korven från Toulouse, sidfläsket och bönorna. I övrigt kan man använda de grönsaker och det kött man råkar ha hemma. Improvisera! Eller följ vårt recept.

4 portioner

  • 4 st färskkorvar Saucisse de Toulouse (ca 440 g)
  • 300 g grytbitar av gris, nöt, lamm eller kyckling (eller ersätt köttet med några extra korvar
  • 150 rökt sidfläsk eller bacon
  • 150 g morötter i slantar
  • 150 g rotselleri i tärningar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2-3 gula lökar, hackade
  • 1 burk krossade tomater (ca 400g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl rött vin (eller vitt)
  • 1 msk kycklingfond
  • 5 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 burkar a 480 g bönor (vi brukar ta en burk stora vita bönor och en burk svarta bönor)

 

Dela varje korv i ungefär fem bitar. Skär köttet och sidfläsket i tärningar.

Bryn sidfläsket i en stekpanna. När det fått lite yta tillsätter du korv och kött, lite i taget, och bryner det. Tillsätt eventuellt smör eller olja i pannan om fläskets fett inte räcker.

När köttet och korven fått stekyta tillsätter du den gula löken, morötter, rotselleri och pressad vitlök. Låt fräsa några minuter.

Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, vin, vatten och fond, samt lagerblad, salt och timjan. Låt småputtra utan lock i ca 30 minuter och rör om då och då. Tiden beror på vilket kött du använder. Känn efter att köttbitarna är möra innan du sedan tillsätter bönorna.

När bönorna tillsatts ger du grytan ett snabbt uppkok. Sedan är den klar! Ät den tillsammans med ett gott bröd.